Kebanyakan remaja menggemari minuman berkarbonat berikutan rasanya yang lazat. Namun, minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yang tinggi yang boleh meningkatkan risiko penyakit kronik seperti kencing manis.
Selain itu, gas karbon dioksida juga dimasukkan ke dalam minuman berkarbonat untuk menjadikannya βbergasβ dan meningkatkan kelazatannya.
Oleh itu, orang ramai hendaklah mengehadkan minuman berkarbonat dalam menu harian bagi mengurangkan pengambilan kalori yang berlebihan agar kekal sihat.
Sumber : https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia
Terdapat sesetengah masyarakat beranggapan bahawa peti sejuk merupakan tempat yang selamat untuk menyimpan makanan.
Hakikatnya, makanan yang disimpan dalam peti sejuk juga boleh rosak dan berpotensi menjadi punca jangkitan kuman kepada pengguna.
Oleh itu, pengguna disarankan untuk mematuhi cara penyimpanan makanan yang betul ke dalam dalam peti sejuk serta sentiasa menitikberatkan kebersihan peti sejuk bagi mengelakkan keracunan makanan dalam kalangan pengguna.
Sumber : https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia